четвъртък, 24 януари 2008 г.

МАГЪОСНИЦИ


Статуя на Секхмет



Амулет на Тот,богът на магическото познание


Древна египетска магия

от Д-р Жералдин Пинч


"Всеки ден, от лечението до коварството и подлите постъпки в двора на Крал Рамзес Трети,магията се пропиваше във всеки аспект от древния египетски живот."



МАГЪОСНИЦИ


В египетските митове, магията (хека) е била една от силите използвани от Създателя за да сътвори света. Чрез хека, символичните действия са можели да придобият практически ефект. Считало се, че всички божества и хора са притежавали тази сила в известна степен, но е имало правила за това как и кога да бъде използвана тя.


"Наи-уважаваните хора, използващи магия, били жреците."


Жреците били главните хора, практикуващи магия във фараонен Египет, където ги възприемали като пазители на тайно познание, дадено на човечеството от боговете, което да им помогне да предотвратят ударите на съдбата.Най-уважаваните магъосници били жреците, които можели да четат древните книги за магия, пазени в библиотеките на храмове и палати.В известни разкази се говори за това, как някои от тези хора можели да съживяват животни от восък или да развълнуват водите на езеро.

Истинските жреци изпълнявали магически ритуали за да предпазят своя крал или за да възкресяват мъртвите.До първото хилядолетие преди новата ера, тяхната роля била поета от магъосниците(хекау). Лечебната магия била специалитет на жреците, които служели на Секхмет, страховитата богиня на чумата.

По-ниско в йерархията били заклинателите-скорпиони, които използвали магия за да спасяват райони от отровни влечуги и насекоми.Детегледачките и сестрите също използвали магия, освен другите си умения, а мъдреците(жени) можели да ти кажат кой дух или божество причинява проблеми на даден човек.

Амулетите били друг вид източник на магическа сила и можело човек да се сдобие с тях от хора наречени правещи-протекция.Те били и мъже и жени.Никоя от тези употреби на магия била одобрявана от държавата и духовенството.Само чужденци били редовно обвинявани в употреба на зла магия.До римския период няма много доказателства за отделни магъосници, които използвали лоша магия за финансови изгоди.

ТЕХНИКИ

На зазоряване било най-благоприятното време за изпълнение на магия и магъосникът трябвало да бъде в състояние на ритуална чистота.Това предполагало въздържание от секс преди ритуала, а също избягването на контакт с хора, които се считали за замърсени, такива като балсаматорите и жени в менструален цикъл. Теоретически, магъосникът трябвало да се изкъпе и да облече нови или чисти дрехи преди да започне заклинание.

Някои практикуващи магия, носели метални магически пръчки, с изобразена на тях богинята-змия. Полукръгли магически пръчки от слонова кост-декорирани със страшни божества-били използвани през второто хилядолетие пр. Хр. Магическите пръчки били символ за силата на магъосника да призовава могъщи създания и да ги кара да му се подчиняват.

"Частни колекции от заклинания били скъпоценни притежания на фамилии, които били предавани от поколение на поколение. "

Много малък процент от египтяните били напълно образовани, затова писмената магия била най-престижна от всички видове. Предпазващи или изцеляващи магии, написани на хартия, понякога били сгъвани и носени около тялото.

Едно заклинание, обикновено се състояло от две части: думите, които трябвало да се произнасят и описание на действията, които да се извършат. За да са ефективни всички думи, особено тайните имена на божества, трябвало да се произнасят правилно. Думите можело да се изговарят за активирането на даден амулет, статуетка или лекарство(отрова).Тези лекарства можели да съдържат странни ингредиенти като кръвта на черно куче или млякото на жена, която е родила момченце. Музика или танц, или жестове като посочване и потропване, също можели да формират част от заклинанието.

ЗАЩИТА

Няма коментари: